woensdag 25 september 2013

De Amsterdamse Waterleidingduinen.

De volgende mooie wandelplek brengt ons naar de waterleidingenduinen vlakbij Zandvoort.

Het is een van de weinige natuurplekken waar je moet/kan betalen om te mogen wandelen maar dan weet je ook zeker dat er geen fietsers of hordes honden wandelen, die zijn daar niet toegestaan.

Voor 1,50 EUR per persoon kunt u letterlijk verdwalen in het
natuurgebied.



Een stukje geschiedenis.

De Amsterdamse waterleidingduinen ligt tussen Noord-Holland (Zandvoort) en Zuid-Holland (gemeente Noordwijk) Hij heeft vier ingangen waarvan een aan de Zandvoortselaan bij het pannekoekhuisje, waar ook een van de betaalautomaten staan .Er is een waterkraantje aan het begin van het park ( bij de ingang Zandvoortselaan) en een groot informatiebord( bij alle vier de ingangen) waar u gelijk uw route uit kan stippelen. Beide niet onnodig want het is een grote omgeving en een beetje water is dan wel zeker aan te raden
Het gebied is een mix van zandduinen grasduinen, bos en zandvlaktes. Voor ieder wat wils en dat geldt ook zeker voor de dieren die er leven.. Er zijn veel verschillende diersoorten aanwezig en als je van spoorzoeken houd kom je hier zeker wel aan je trekken.

De waterleidingduinen is oorspronkelijk bedoeld om drinkwater te winnen voor de Amsterdamse bewoners.
Het is tegelijkertijd een natuurmonument en daardoor een heerlijk gebied voor de edelherten, vosjes, salamanders en vele soorten vogels die hier op hun gemakje kunnen leven.

De Europese Commissie heeft het aangemerkt als een habitatleefgebied waardoor de hoofdregel Rust is.
Vandaar ook geen stoot fietsers en geen horde honden die achter de konijntjes aan gaan.

Als je een beetje wandelt en rustig om je heen kijkt kan je zeer zeker een hert tegen komen of een vosje dat u dan gek aan zit te kijken.
Het is een geweldig gebied om in elke jaargetijde een wandeling te maken, zeker als je van rust en een gezonde wandeling houd. Er zijn gelukkig genoeg paaltjes met markeringen zodat je niet te erg kan verdwalen , toch was het ons redelijk gelukt, want je kan ook opeens een rondje lopen. Let dus goed op!

Na afloop kan je lekker bijkomen in van de pannekoekhuisjes onder het genot van hoe kan het ook anders, een heerlijke pannekoek .
 Het park is alleen geopend tussen zonsopgang en zonsondergang en natuurlijk zijn harde geluiden niet toegestaan.

Kijk voor de beste route op google maps en voor meer informatie kunt u kijken op de website:  http://awd.waternet.nl/


                                            Fotobron: Aad Vogel


maandag 9 september 2013

Wandelen in Kampen.

De natuur is niet het enige wat een mooie wandelomgeving bied, er zijn vele steden en dorpen in ons wandellandje waar het zeer mooi is en veel geschiedenis op te snuiven valt.

Dit keer wil ik het graag over Hanzestad Kampen hebben.
Een stad met veel geschiedenis en een rijk verleden. Dat is nog te zien in de binnenkern .


Kampen is ontstaan rond het jaar 1200 wanneer precies is onbekend (stadsrechten zijn gekregen in 1236)
In een eeuw tijd had Kampen zich opgewerkt tot een machtige stad met een belangrijke haven.
Veel vissers en veel handelaren in exotische producten zorgden ervoor dat er welvaart en rijkdom kwam in het kleine stadje.
Door een verbond de Hanze ( een verbond met andere machtige kooplieden en daarna de steden zelf) werd Kampen een Hanze stad met de bijbehorende macht.en welvaart wat nog steeds zichtbaar is in de binnenstad en park.
Kampen heeft zich in de eeuwen heen laten zien als een goede handelstad met bijvoorbeeld in de 18de-en 19de eeuw een  zeer actieve tabakproductie. Op de hoogtepunt werden ongeveer 1,5 miljoen sigaren per week geproduceerd en was de helft van kampen werkzaam in de tabaksindustrie.
Wat er nog aan herinnerd aan die periode is de nog altijd werkende fabriek de Olifant.

Verder heeft Kampen veel met ui en natuurlijk vis.

Wat is een Hanze(a) verbond ?
Het verbond werd in de 12de eeuw gesloten door kooplieden  in o.a Zwolle,Deventer, Zutphen, Tiel en natuurlijk Kampen .Door dit verbond konden de kooplieden makkelijker hun waar beveiligen tegen de piraten en andere ongure types en de inkoop konden ze een stuk voordeliger doen in samenwerkingsverband. In 1356 sloten de betreffende steden zelf de Hanzeverbond en was het dus niet meer voorbehouden aan de kooplieden. De steden zagen de voordelen er vast van in. . . 


Door dit verbond zijn er een heleboel steden rijk geworden en dat is nog steeds te zien .
Wanneer je Kampen inloopt heb je echt het gevoel dat je in een stad loopt met geschiedenis.
Overal mooie gebouwen, bladgoud nog zichtbaar op de muurbeeldjes.
Een lange ku(n)stwerk dat je meeneemt naar vroegere tijden met nieuwerwetse kunstgebruiken..
De  Koggewerf dat je laat zien hoe het vroeger was als visser. De supermooie lange park met veel groen, bankjes, water en de voelbare uitnodiging om door de eeuwenoude toegangstorentjes door te lopen. .  

Je kan wandelen langs de oude boten, sloepen en mee met een tochtje over de IJssel. Een lekkere paling proeven of de brug oversteken naar het mini-strandje om daar even te genieten de rust. 



Kortom, heeft u zin om een stad te bezoeken waar de geschiedenis voelbaar is en de mensen vriendelijk?
Neem een kijkje in Kampen en kijkt u vooral bij de Koggewerf. U wordt meegevoerd naar het verleden en wie weet heeft u geluk en komt u de eigenaar en bezielde verteller van de Koggeschip tegen.

Kampen is gelegen aan de N764 en ook goed met openbaar vervoer bereikbaar.
Kijk op www.kampen.nl voor meer informatie en bereikbaarheid.





.





woensdag 4 september 2013

Wandelen op Werelderfgoed Schokland.

Heeft u wel eens gehoord over Schokland? Een voormalig eilandje in de Zuiderzee wat steeds droog gelegd werd en weer werd terug genomen door de natuur en op dit moment een heel mooi en uniek wandel-omgeving.

Een beetje historie over het landschap en voormalige bewoners.

Het eilandje is eeuwenlang bewoond geweest door vissers en hun familie.
Net zo als met Urk was het een zeer gesloten gemeenschap en de mensen kwamen ook niet graag op het vasteland.
Door de eeuwen heen hebben ze veel land moeten terug geven aan het water en elke keer namen de bewoners weer wat terug.

Helaas waren de leefomstandigheden veelal slecht te noemen en sliepen veel gezinnen in verrotte huizen. Konden de vissers niet bi hun familie slapen omdat het te klein was en moesten verplicht op de boot slapen.
Dat weerhield de eilandbewoners niet van om op het eiland te blijven en zo voor te leven.

Door de grote vloed van 1825 hadden de eilandbewoners nog maar weinig leefruimte over en werd het duidelijk dat wat er nog was niet genoeg was. Nog steeds wilden de bewoners niet verhuizen naar het vaste land.
Tot de provincie besloot geen geld meer uit te geven voor herstel . De provincie hoopte zo de verhuizingen aar het vasteland te stimuleren. Dit was duidelijk ijdele hoop want de bewoners gingen op een andere terp verder, en bouwde zelf weer nieuwe huizen en een kerk.

 Aangezien de eilandbewoners nog steeds niet wilde verhuizen kwam koning Willem III met een wetsontwerp.Met dit wetsontwerp wilde de koning de bewoners verplichten tot verhuizen.

De bewoners werden in 1859 gesommeerd om binnen vier maanden huis en haard te verlaten.. Uiteindelijk hebben de Schoklanders een bestaan gevonden in een aantal steden en dorpen maar dat had veel voeten in de aarde. Lang niet elke dorp of stad wilde de Schoklandse mensen binnen hun gebied hebben.


Op dit  moment is het Werelderfgoed en kunt u door middel van een wandeling een aantal historische momenten terug vinden. Dit is aan de kant van het Schokland museum.
Van een huisje waarin meerdere gezinnen woonden , fundamenten van een kerkje tot een overblijfsel van een vuurtoren.

Aan de overkant van de weg kunt u op zoek gaan naar de stenen tuin waarin u alles kan vinden over de stenen die door het water daar achter gelaten zijn. Luister naar de verhalen van de meneer in het informatiecentrum ( hij heeft veel boeiends te vertellen!) of wandel in alle rust door de tuin en bekijk al het moois wat de natuur heeft neergelegd.
                                                                                                                         
Werelderfgoed Schokland kunt u vinden bij het ketelmeer en aan de N352.
U kunt als beginpunt het museum Schokland nemen voor uw tomtom.
Middelbuurt 3
8319 AB Schokland.